Slo ·Eng
BIO 25 knjiga
15. september 2017

Daleč, tako blizu
25. bienale oblikovanja, Ljubljana
Knjigo je izdal Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in Motto Berlin

Bienale Daleč, tako blizu predstavlja sedem raziskav skozi koncept časa – časa kot pomembnega vidika, s katerim lahko opredelimo nove vzorce za ustvarjanje povezav med oblikovanjem in fenomenologijo sveta ter številnimi posledicami teh povezav.

Z razpršitvijo svojega delovanja po različnih območjih Slovenije je bienale Daleč, tako blizu poiskal »nizko intenzivne« prostore, ki so postali testno okolje za spreminjanje našega dojemanja ekonomskega napredka in ki bi lahko delovali v smeri in v imenu osnovnih človekovih želja kot so stabilnost, življenje v skupnosti in boljša prihodnost. Oblikovanje je dialoški proces in je oziroma bi lahko bilo orodje za odkrivanje novih osnovnih metafor. S tem odklonom od strogo disciplinarnega pristopa k oblikovanju se ustvari prostor za raziskovanje različnih stičnih točk med posameznimi disciplinami ter za izrazito drugačno proizvodnjo znanja.

Knjiga predstavlja sedem raziskovalnih epizod bienala in njihovo interakcijo z lokalnimi arhivi in širšimi paradigmami, in poskuša raziskati načine, kako spremeniti cilje kulture oblikovanja, kako se odvrniti od nujnega reševanja problemov ter namesto tega odpreti nova področja opazovanja in eksperimentiranja ter kako gledati na ta naseljen in za bivanje primeren svet kot to, kar je in kar postaja in ne, kar mislimo, da bi v idealnem primeru moral biti.




Prispevke za knjigo so napisali
Nabil Ahmed
Andrea Branzi
Tony Côme
Brendan Cormier
matali crasset
Domitilla Dardi
Odo Fioravanti
Didier Fiúza Faustino
Studio Formafantasma
Thomas Geisler
Rory Hyde
Alexandra Midal
mischer’traxler studio
Dimitrij Mlekuž
Point Supreme Architects
Emanuele Quinz
Renata Salecl
Anna-Sophie Springer
Studio Folder
James Westcott
Elia Zenghelis
and many others

Fotografije
Delfino Sisto Legnani
and Marco Cappelletti




Knjiga je na voljo v knjigarni MAO in preko spleta za 29€.