Slo ·Eng
Peč predana Občini Kočevje
17. januar 2018
© Peter Giodani

Peč svetovno priznane francoske oblikovalke Matali Crasset, ki je postavljena ob gozdni učni poti Rožni Studenec v neposredni bližini Kočevja, in je nastala v okviru skupine Zavzetje gozdov 25. bienala Daleč, tako blizu, in je bila  predana v upravljanje in lastništvo Občini Kočevje.

25. bienale oblikovanja (BIO 25) z naslovom Daleč, tako blizu je na sedmih lokacijah po Sloveniji ustvaril projekte, ki na tak ali drugačen način preizprašujejo naš odnos do sveta, v katerem živimo. Izjemno pomembno vlogo pri letošnjem bienalu je odigralo 42 partnerjev bienala, saj so s svojim znanjem in izkušnjami usmerjali delo skupin. Partnerji na Kočevskem, ki so sodelovali s skupino Zavzetje gozdov so bili še posebej aktivni in zavzeti. Člani skupine so več mesecev na Kočevskem razvijali scenarije, kako na gozd pogledati drugače in kako spremeniti ustaljene predstave o tem, kaj lahko v gozdu počnemo ter na kakšne načine lahko z njim sobivamo.

Eden od glavnih namenov in ciljev bienala je bil, da se projekti nadaljujejo po zaključku bienala in da se povezave, ki so se začele na BIO 25, okrepijo ter se v taki ali drugačni obliki nadaljujejo. Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki je organizator Bienala oblikovanja, zato je ob tej priložnosti z veseljem in ponosno predal peč v last in upravljanje Občini Kočevje.

Govorca na dogodku sta bila  dr. Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje, in Matevž Čelik, direktor MAO.

O PEČI
Ob učni poti Rožni Studenec se nahaja peč svetovno priznane francoske oblikovalke Matali Crasset, ki je nastala za 25. bienale oblikovanja v Ljubljani pod okriljem skupine Zavzetje gozdov. Instalacija na Rožnem studencu predstavlja reinterpretacijo tradicionalne lončene peči, ob njej se je možno pogreti, v njej kaj speči, predvsem pa vabi obiskovalce, da prostor, ki je nekoč predstavljal srečavališče Kočevcev, ponovno »zavzamejo«.