Slo ·Eng
Voden ogled / Zavzetje gozdov
Voden ogled
Rožni studenec
© Peter Giodani
Datum:
Sobota, 7. okt 2017 ob 10:00
Lokacija:
Rožni studenec

Mahovnik 45
Kočevje
Slovenija

Na tokratnem vodenem ogledu po BIO 25 instalacijah se bomo z avtobusom podali na Kočevsko, kjer si bomo pod vodstvom Janeza Konečnika s kočevske enote Zavoda za gozdove na območju Roga ogledali pragozd in Nemško vas, projekte skupine Zavzetje gozdov, spekli kruh v peči oblikovalke Matali Crasset ter se podali v bunker Škrilj.

O inštalacijah BIO 25 na Kočevskem
Instalacija francoske oblikovalke Matali Crasset na Rožnem studencu predstavlja reinterpretacijo tradicionalne lončene peči, ob njej se je možno pogreti, v njej kaj speči, predvsem pa vabi obiskovalce, da prostor, ki je nekoč predstavljal srečavališče Kočevcev ponovno »zavzamejo«. Peč, nastala po tradicionalni lončarski tehniki, predstavlja toplino domačega ognjišča ter vabi k druženju na robu gozda.

Ob gozdni učni poti Rožni studenec se nahaja instalacija oblikovalcev Marcina Liminowicza in Pole Salicke Robni učinek. Instalacija na notranjem robu gozda vabi ljudi, da se gozdu fizično približajo in ustvarijo robno črto tako, da hodijo od enega drevesa do drugega. Instalacija je slabo vidna s sprednje strani, toda zaradi svetle barvne notranjosti je opazna s strani – z meje. »Označevalne točke«, izdelane iz zrcalnih jeklenih valjev, hkrati delujejo kot okvir za pokrajino, v katero se človek potopi. Z dejanjem hoje si gledalec pokori in soustvari prostor ter postane začasna robna vrsta – prebivalec tranzicijske cone ekosistema. Med premikanjem gledalec lahko opazi razliko med nepravilno linijo naravne meje in tisto, ki jo je ustvaril človek.  

Bunker Škrilj
Bunker je bil zgrajen v času hladne vojne 80 metrov pod površjem. 500 m hodnikov in šest podzemnih sob z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorjema za proizvodnjo električne energije bi omogočil bivanje v primeru atomskega udara, v njem pa bi brez zunanje pomoči lahko preživeli tudi do 100 dni.

Urnik 
(pridržujemo si pravico do spremembe urnika):
10.00     odhod iz Ljubljane
11.00     pragozd in nemška vas (območje Roga)
15.30     ogled projektov na Rožnem studencu
16.00     peka kruha v peči oblikovalke Matali Crasset
17.30     Ogled instalacije Lela B. Njatin: Past besed
18.00     Bunker Škrilj
21.00     predviden prihod v Ljubljano

Priporočamo obleko in obutev primerno za vlažno in deževno vreme ter za hojo po blatnem in gozdnatem terenu.
* Za vstop v Bunker Škrilj je potrebno doplačati vstopnino 14€/osebo

Vstopnice:

10€

Kontakt:

izobrazevanje@mao.si