Slo ·Eng
Otvoritev / Zavzetje gozdov
Predaja instalacije Skupna peč Občini Kočevje
Rožni studenec
© Peter Giodani
Datum:
Sreda, 18. okt 2017 ob 16:00
Lokacija:
Rožni studenec

Mahovnik 45
Kočevje
Slovenija

Organizator:
MAO
Občina Kočevje

Peč svetovno priznane francoske oblikovalke Matali Crasset, ki je postavljena ob gozdni učni poti Rožni Studenec v neposredni bližini Kočevja, in je nastala v okviru skupine Zavzetje gozdov 25. bienala Daleč, tako blizu, bo ob tej priložnosti predana v upravljanje in lastništvo Občini Kočevje.

25. bienale oblikovanja (BIO 25) z naslovom Daleč, tako blizu je na sedmih lokacijah po Sloveniji ustvaril projekte, ki na tak ali drugačen način preizprašujejo naš odnos do sveta, v katerem živimo. Izjemno pomembno vlogo pri letošnjem bienalu je odigralo 42 partnerjev bienala, saj so s svojim znanjem in izkušnjami usmerjali delo skupin. Partnerji na Kočevskem, ki so sodelovali s skupino Zavzetje gozdov so bili še posebej aktivni in zavzeti. Člani skupine so več mesecev na Kočevskem razvijali scenarije, kako na gozd pogledati drugače in kako spremeniti ustaljene predstave o tem, kaj lahko v gozdu počnemo ter na kakšne načine lahko z njim sobivamo.

Eden od glavnih namenov in ciljev bienala je, da se projekti nadaljujejo po zaključku bienala in da se povezave, ki so se začele na BIO 25, okrepijo ter se v taki ali drugačni obliki nadaljujejo. Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki je organizator Bienala oblikovanja, zato ob tej priložnosti z veseljem in ponosno predaja peč v last in upravljanje Občini Kočevje.

Govorca na dogodku bosta dr. Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje, in Matevž Čelik, direktor MAO.

O PEČI
Ob učni poti Rožni Studenec se nahaja peč svetovno priznane francoske oblikovalke Matali Crasset, ki je nastala za 25. bienale oblikovanja v Ljubljani pod okriljem skupine Zavzetje gozdov. Instalacija na Rožnem studencu predstavlja reinterpretacijo tradicionalne lončene peči, ob njej se je možno pogreti, v njej kaj speči, predvsem pa vabi obiskovalce, da prostor, ki je nekoč predstavljal srečavališče Kočevcev, ponovno »zavzamejo«.

LOKACIJA
Rožni Studenec – Kočevje
Z avtomobilom: Ljubljana-Kočevje. Pred vstopom v Kočevje na prvem krožišču zavijte v prvo ulico desno (sledite smerokazom za Mahovnik), na drugem krožišču pri gostilni Tri zvezde spet desno, na koncu ulice nato zavijete levo in skozi naselje peljite do Rinže; prečkajte most čez Rinžo in nadaljujte pot v gozd ter nato naravnost do prvega večjega razcepa. Na desni sta parkirišče in tabla za učno pot Rožni studenec. Oddaljenost od Ljubljane: 60km