Slo ·Eng
Razstava / Novi heroji
Novi Heroji
Skladišče Monfort
Datum:
25. maj - 29. oktober 2017
Lokacija:
Skladišče Monfort

Obala 8
Portorož
Slovenija

Generični lik junaka je neločljivo povezan z njegovimi (ali njenimi) dejanji. V večini primerov se ta dejanja nanašajo na razseljenost; na epska potovanja, ki se začnejo v ljubem kraju, simbolu junakove identitete, časti in domovine, in se nato odvijajo v neraziskanih, pogosto sovražnih in pustih deželah, v katerih je predvsem veliko neznanega.

V luči trenutnih globalnih problemov, s katerimi se sooča človeštvo, se zdi, da bi lik klasičnega heroja lahko povezali z likom migranta. Toda če tradicionalni način potovanja, kot ga poznamo iz literature, predvideva zaprtje kroga potovanja, ko se heroj vrne domov in se, bogatejši za izkušnjo zmage, ponovno združi z domačimi, ima danes to potovanje bolj videz ravne črte, ki vodi od ene točke do druge, za seboj pa pogosto ne pušča resničnega doma.

Ob krutem dejstvu, da je od leta 2015 število migrantov, ki so prispeli na obale Evrope, doseglo skoraj dva milijona, se je ekipa epizode Novi heroji ukvarjala s kompleksno temo migracij v trenutni politični klimi, s posebnim poudarkom na migracijah v Evropi in na območju Sredozemlja. Kaj lahko industrijsko oblikovanje, ki temelji na nenehnih ekonomskih izmenjavah, resnično prispeva k tako občutljivi temi, kot so migracije? S tem ko se projekt osredotoča na junake in njihova orodja za preživetje, se razkrije nezmožnost oblikovanja, da se sooči s tematiko migrantov brez aktivne vključenosti mednarodne politike. Toda če so heroje grške in rimske mitologije določala njihova kopja, ščiti, sulice in loki, kateri bi bili tisti fizični predmeti, ki jih bodo kot simbolni dokaz migrantove hrabrosti nasledile prihodnje generacije?