Slo ·Eng
Razstava / Po utopiji
Po utopiji
Paviljon ob Delavskem domu
Datum:
25. maj - 29. oktober 2017
Lokacija:
Paviljon ob Delavskem domu

Ulica 1. junija 16
Trbovlje
Slovenija

Pojem utopije je neločljivo povezan z idejo boljše družbe, z iznajdbo kolektivne želje, ki je potisnjena kar najbližje območju realnosti. V primeru nekdanje Jugoslavije so utopične vizije do neke mere postale realnost: ideja radikalno drugačnega sveta je omogočila ustanovitev nove države oziroma novega družbenega subjekta v obliki socialistične družbene ureditve.

Procesi modernizacije so preoblikovali grajeno okolje in družbo kot tako, in z neprimerljivo mešanico utopije in pragmatizma je država izkoristila skupnost za oblikovanje te kolektivne želje. Pojem samoupravljanja oziroma samoupravne družbe, ki jo vodi delavski razred, je bil gonilo razvoja urbanih in podeželskih območij, kot so na primer Trbovlje, ki jih je ekipa pod vodstvom arhitektov studia Point Supreme vzela za izhodišče svojega projekta. Trbovlje, ujete v dolini, obkroženi s hribi, so mesto, ki je bilo zaradi svoje rudarske tradicije središče ene prvih industrializiranih regij v Sloveniji.

S propadom Jugoslavije je prišlo do vdora novih ideologij kapitalizma in privatizacije, ki so povzročile propad industrijskega modela tovarne kot produktivne platforme udobnega življenja in družbene učinkovitosti. Rudniki so se zaprli ter za sabo pustili ogromno industrijske infrastrukture in visoko nezaposlenost, nostalgija pa je, razumljivo, postala nova bolezen družbe. Kako se lahko oblikovanje danes, ko smiselnih utopičnih idej ni več, brez naivnega optimizma naveže na trenutke iz preteklosti, ki imajo utopični pomen? Namesto da bi epizoda Po utopiji predstavljala idealno vizijo prihodnosti, se ukvarja z raziskovanjem sedanjosti, s skritimi realnostmi postindustrijskega mesta.