Slo ·Eng
Razstava
RusaLCA v odsevu
Galerija Mitnica
© Pilotna naprava za remediacijo vode v Šentrupertu, Ana Mladenovič, 2016, ZAG
Datum:
21. september - 21. november 2017
Otvoritev:
Četrtek, 21. sep 2017 ob 12:00
Lokacija:
Galerija Mitnica

Snežniška 5
Ljubljana

Avtor/organizator: 
Naravoslovnotehniška fakulteta, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje  – Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil in Zavod za gradbeništvo Slovenije

Predstavitev v Mitnici, razstavnem paviljonu Konservatorskega centra modernih in sodobnih umetnosti, je metaforičen odsev raziskovalnega projekta RusaLCA, ki temelji na izboljšanju upravljanja z vodnimi viri, vse bolj ogroženimi zaradi klimatskih sprememb, onesnaževanja in naraščanja prebivalstva. Na Zavodu za gradbeništvo Slovenije so skupaj z nekaterimi drugimi partnerji razvili metodo, ki po končanem postopku čiščenja vode v mali biološki čistilni napravi z nanotehnologijo poskrbi za dodatno čiščenje vode, z namenom njene ponovne uporabe, na primer v gospodarstvu in kmetijstvu. Na ta način se poraba pitne vode iz naravnih virov za te sekundarne potrebe precej zmanjša.

S perečim problemom pitne vode so se študenti seznanili, ko so začeli spoznavati čiščenje in kroženje vode. Zanimalo jih je vse v tem raziskovalnem procesu, tako čistilni postopki, materiali in orodja kot ključna vsebina – voda sama po sebi, kakšna je in kako pomembna je.

V eksperimentalnem delu so beljeno bombažno pletivo barvali z izvlečkom črnega čaja, ki so ga pripravili v vreli vodni kopeli, da se je iz čaja izločilo čim več taninov. V tako pripravljeno barvalno kopel so potopili pletivo in ga namakali več dni. Po barvanju so s čimžanjem dosegli temnejše barvne odtenke. Za čimžo so uporabili okolju neškodljivo železovo usedlino, ki so jo pridobili iz pilotne čistilne naprave.

Študenti Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil z Naravoslovnotehniške fakultete, Deni Pregelj, Gašper Gajšek, Karmen Kočevar, Katarina Marija Kmet, Uroš Topić, Sara Grižon, Ela Vehovec, Tina Dovjak, Sara Jankovič, Dominika Rozina, Barbara Sušnik, Tina Crnkovič, Monika Ivanuša, Nina Žnidaršič, Karin Gosenca, Mia Matić, Marjetka Lucija Prelog, Eva Primec, Irena Višnar, Vita Rau, Urška Medved, Neža Dobrovoljc, Ula Pogorevčnik, Agnieszka Koraldy, Aditi Sakura in Gauri Nagpal so pod mentorstvom raziskovalcev z Zavoda za gradbeništvo, doc. dr. Ane Mladenović, Primoža Oprčkala in mag. Mateje Golež ter prof. Marije Jenko, doc. dr. Marije Gorjanc in tehnične sodelavke Marjete Čuk, cel paviljon spremenili v simbolično čistilno napravo in z likovno metaforo, kjer se [MG1] umazani tekstilni odpadki spreminjajo v čisto, belo tvarino, opozorili na problem onesnaževanja okolja, predvsem vodnih virov.

Med različnimi prireditvami ob Dnevih evropske kulturne dediščine, ki so letos namenjeni Vodi - od mita do arhitekture, je to predstavitev spodbudil tudi Bienale industrijskega oblikovanja v Ljubljani in jo uvrstil med spremljajoče dogodke letošnje, že 25. mednarodne manifestacije z naslovom Daleč, tako blizu.  

Odpiralni čas:

Razstava na prostem

Kontakt:

www.ntf.uni-lj.si