Slo ·Eng

Po utopiji

Paviljon ob Delavskem domu
Pojem utopije je neločljivo povezan z idejo boljše družbe, z iznajdbo kolektivne želje, ki je potisnjena kar najbližje območju realnosti. V primeru nekdanje Jugoslavije so utopične vizije do neke mere postale realnost: ideja radikalno drugačnega sveta je omogočila ustanovitev nove države oziroma novega družbenega subjekta v obliki socialistične družbene ureditve. Procesi modernizacije so preoblikovali grajeno okolje in družbo kot tako, in z neprimerljivo mešanico utopije in pragmatizma je država izkoristila skupnost za oblikovanje te kolektivne želje. Pojem samoupravljanja oziroma samoupravne družbe, ki jo vodi delavski razred, je bil gonilo razvoja urbanih in podeželskih območij, kot so na primer Trbovlje, ki jih je ekipa pod vodstvom arhitektov studia Point Supreme vzela za izhodišče svojega projekta. Trbovlje, ujete v dolini, obkroženi s hribi, so mesto, ki je bilo zaradi svoje rudarske tradicije središče ene prvih industrializiranih regij v Sloveniji. S propadom Jugoslavije je prišlo do vdora novih ideologij kapitalizma in privatizacije, ki so povzročile propad industrijskega modela tovarne kot produktivne platforme udobnega življenja in družbene učinkovitosti. Rudniki so se zaprli ter za sabo pustili ogromno industrijske infrastrukture in visoko nezaposlenost, nostalgija pa je, razumljivo, postala nova bolezen družbe. Kako se lahko oblikovanje danes, ko smiselnih utopičnih idej ni več, brez naivnega optimizma naveže na trenutke iz preteklosti, ki imajo utopični pomen? Namesto da bi epizoda Po utopiji predstavljala idealno vizijo prihodnosti, se ukvarja z raziskovanjem sedanjosti, s skritimi realnostmi postindustrijskega mesta.

Iztok Kovač

Iztok Kovač
- profil -

Point Supreme

Point Supreme
- prevajalec -

Koreograf, pedagog in plesalec Iztok Kovač je leta 1993 je v belgijskem Leuvnu pod okriljem festivala Klapstuk ustanovil mednarodno plesno skupino En-Knap. Leto kasneje je sedež skupine preselil v Ljubljano kot produkcijski zavod EN-KNAP Productions. Po 14 letih dela pri različnih projektih je leta 2007 ustanovil mednarodno plesno skupino EnKnapGroup, prvi stalni slovenski ansambel za sodobni ples, in začel ustvarjati lastni repertoar. Dve leti kasneje je zavod EN-KNAP Productions prevzel v upravljanje kulturni center Španski borci v Ljubljani, kjer je Iztok Kovač umetniški direktor, zadolžen za oblikovanje domačega in mednarodnega programa. Kovačev opus poleg 32 lastnih projektov, umetniškega vodenja in pedagoškega dela vključuje tudi šest plesnih filmov. Iztok Kovač je za svoje delo prejel številne ugledne domače in mednarodne nagrade.

Studio Point Supreme Architects sta leta 2008 v Rotterdamu ustanovila Konstantinos Pantazis in Marianna Rentzou, sedaj pa ima sedež v Atenah. Po študiju v Atenah je Konstantinos Pantazis zaključil magistrski študij arhitekture na The Berlage Institute v Rotterdamu, Marianna Rentzou pa je magistrski študij arhitekture opravila na šoli Bartlett School of Architecture v Londonu ter se nato izobraževala na Akademiji za oblikovanje Eindhoven pri Droog Designers. Pantazis in Rentzoujeva pri svojem delu združujeta raziskave, arhitekturo, urbanizem ter krajinsko in urbano oblikovanje, med drugim se ukvarjata tudi s samoiniciativnimi projekti za mesta. Razstavljala sta na beneškem bienalu 2012, največji grški dnevni časopis ju je uvrstil na seznam 20 najvplivnejših osebnosti v Grčiji, revija Wallpaper pa ju je vključila v seznam arhitektov, Architects Directory, za leto 2015. Knjiga o njunem delu z naslovom “Athens Project” je bila objavljena leta 2015. Trenutno se ukvarjata s projekti v Atenah in na grških otokih.


Dela na ogled

Muzej Tiny
stekleni paviljon, Trbovlje
Point Supreme

Le kaj je tisto, zaradi česar so današnje Trbovlje tako drugačne, tako privlačne?
reklamni pano, Trbovlje
Ground Action

Instalacija v MAO, ki so jo oblikovali arhitekti Point Supreme, vključuje:

Zavesa izjemnih ljudi
Point Supreme

v Trbovljah
video
Locument

Zelene trave, nekaj poletij kasneje
Gaja Mežnarič

Padec zavese
video
Museo Wunderkammer

Ples spomenika
Museo Wunderkammer

Po utopiji – kritična scena
Salottobuono

Tekmovalni dres Dr. Bobo
Soft Baroque

→ Obišči instalacije


Razstave in dogodki
25. maj - 29. oktober 2017
Razstava
Paviljon ob Delavskem domu

25. maj - 29. oktober 2017
Voden ogled

25. maj - 29. oktober 2017
Razstava

25. maj - 29. oktober 2017
Voden ogled

Sprostitev podzemlja

Zavzetje gozdov

Čisto novo sobivanje

Nov zagon podeželja

Prožnost preteklosti

Novi heroji