Slo ·Eng

Novi heroji

Skladišče Monfort
Generični lik junaka je neločljivo povezan z njegovimi (ali njenimi) dejanji. V večini primerov se ta dejanja nanašajo na razseljenost; na epska potovanja, ki se začnejo v ljubem kraju, simbolu junakove identitete, časti in domovine, in se nato odvijajo v neraziskanih, pogosto sovražnih in pustih deželah, v katerih je predvsem veliko neznanega. V luči trenutnih globalnih problemov, s katerimi se sooča človeštvo, se zdi, da bi lik klasičnega heroja lahko povezali z likom migranta. Toda če tradicionalni način potovanja, kot ga poznamo iz literature, predvideva zaprtje kroga potovanja, ko se heroj vrne domov in se, bogatejši za izkušnjo zmage, ponovno združi z domačimi, ima danes to potovanje bolj videz ravne črte, ki vodi od ene točke do druge, za seboj pa pogosto ne pušča resničnega doma. Ob krutem dejstvu, da je od leta 2015 število migrantov, ki so prispeli na obale Evrope, doseglo skoraj dva milijona, se je ekipa epizode Novi heroji ukvarjala s kompleksno temo migracij v trenutni politični klimi, s posebnim poudarkom na migracijah v Evropi in na območju Sredozemlja. Kaj lahko industrijsko oblikovanje, ki temelji na nenehnih ekonomskih izmenjavah, resnično prispeva k tako občutljivi temi, kot so migracije? S tem ko se projekt osredotoča na junake in njihova orodja za preživetje, se razkrije nezmožnost oblikovanja, da se sooči s tematiko migrantov brez aktivne vključenosti mednarodne politike. Toda če so heroje grške in rimske mitologije določala njihova kopja, ščiti, sulice in loki, kateri bi bili tisti fizični predmeti, ki jih bodo kot simbolni dokaz migrantove hrabrosti nasledile prihodnje generacije?

Marin Medak

Marin Medak
- profil -

Odo Fioravanti

Odo Fioravanti
- prevajalec -

Marin Medak je svoje pustolovsko življenje začel že v času študija, od takrat pa je sam v kajaku preveslal več kot 2500 km prek Jadranskega in Sredozemskega morja ter skupaj s paraolimpijcem Galom Jakičem brez tuje pomoči izvedel kajakaško ekspedicijo ob hrvaški obali. Leta 2011 sta Marin Medak in Simon Osborne postala prva človeka, ki sta uspešno preveslala morje ob obali Južne Koreje, leta 2012 pa je Marin vodil 4-člansko slovensko-britansko pomorsko veslaško ekspedicijo, ki je prečkala Atlantski ocean. Njegov najnovejši podvig je veslanje od Turčije do Tunizije skupaj z Avstralcem Huwom Kingstonom. Marin Medak trenutno končuje diplomo s področja elektrotehnike.

Odo Fioravanti je industrijsko oblikovanje študiral na Oddelku za oblikovanje milanske Politehnike. Kot industrijski oblikovalec je dejaven že od leta 1998, eksperimentira pa tudi z grafiko in oblikovanjem razstav, pri čemer ga vodi želja, da bi različna področja oblikovanja združil v eno samo neprekinjeno snov. Poučeval je na številnih oblikovalskih šolah in akademijah, svoja dela pa je predstavljal na številnih mednarodnih razstavah. Leta 2010 je Muzej oblikovanja Triennale di Milano o njegovem delu pripravil razstavo z naslovom “Industrious Design”. Leta 2011 je Fioravanti za leseni stol Frida, ki ga je oblikoval za podjetje Pedrali, prejel nagrado “Compasso d’Oro”. Od leta 2006 deluje v lastnem studiu Odo Fioravanti Design Studio, kjer razvija projekte za številna podjetja.


Dela na ogled

This is a Poor / Rich State
instalacija, Piran – Razstavišče Monfort
Luca Fattore in Odo Fioravanti

Instalacija v MAO, ki je je oblikoval Odo Fioravanti, vključuje:

Æphaestus
Odo Fioravanti

brez naslova
video
Fabio Petronilli

brez naslova
video
Bolleria Industrial z Eliso Testori

Obišči instalacije


Razstave in dogodki
25. maj - 29. oktober 2017
Razstava
Skladišče Monfort


25. maj - 29. oktober 2017
Razstava

25. maj - 29. oktober 2017
Razstava

25. maj - 29. oktober 2017
Razstava

Sprostitev podzemlja

Zavzetje gozdov

Po utopiji

Čisto novo sobivanje

Nov zagon podeželja

Prožnost preteklosti