Slo ·Eng

Nov zagon podeželja

Genterovci
V splošni zavesti je podeželje še vedno tisto, kar ima mesto za svoje nasprotje in kar šteje za velik odprt prostor, kjer so vrednote, tradicije in pristna občutja izoblikovali občutek življenja v harmoniji z naravnim okoljem in zakoni narave. Če je bilo podeželje v preteklosti zaznamovano z lokalnimi rituali in kmetovanjem, ki je izhajalo iz osebnega odnosa do zemlje, narave in živali, je današnje podeželje visoko mehanizirano območje, ki je vedno bolj avtomatizirano, digitalizirano in specializirano – zaradi vse večjih zahtev po učinkovitosti v poljedelstvu in tudi v prehranski industriji. Ta razvoj se odraža v ekstremnem nadzorovanju izkoriščane, udomačene pokrajine, hkrati pa podeželje, paradoksalno, ni več intenzivno delovno okolje za ljudi. Podeželje tako postane neke vrste »neprostor«, nedoločljivo področje, kjer identiteta in zgodovinski pomen hitro izginjata. Epizoda Nov zagon podeželja brez nostalgije in romantičnih hrepenenj po izgubljenih običajih odgovarja tej hiperrealnosti, povezani z današnjim podeželjem, ki jo razgalja zbirka intervencij skupine oblikovalcev. Okolica vasi Genterovci v bližini Lendave je začasno spremenjena v območje znanja, prostor zavedanja in kritike, v štiri kilometre dolgo nadrealistično pot spoznavanja procesov proizvodnje in porabe hrane, ki jih udeleženci doživijo prek hoje, nabiranja hrane in njenega uživanja.

Klemen Košir

Klemen Košir
- profil -

Studio Mischer’Traxler

Studio Mischer’Traxler
- prevajalec -

Klemen Košir (1974) v raziskovanju kulture prehranjevanja vidi enega od otokov humanizma v današnjem času, ki povezuje preteklost s sedanjostjo in nas opominja na pomen fizičnega dela, sodelovanja in stika z naravo. Kot novinar in publicist je več let pisal o kulturi prehranjevanja za glavni slovenski časnik Delo, nato pa se je odločil za samostojno pot. V zadnjih štirih letih je napisal in izdal štiri knjige s kulinarično tematiko, za katere je dobil štiri nagrade, od tega eno mednarodno. Zdaj nastaja knjiga o polenovki, s kompleksno zgodbo povezovanja severa in juga. S prevodi knjig želi preseči meje in se predstaviti svetu kot samosvoj avtor in založnik.

Katharina Mischer in Thomas Traxler sta leta 2009 na Dunaju ustanovila Studio mischer‘traxler. Ukvarjata se z oblikovanjem predmetov, pohištva, proizvodnih procesov ter kinetičnih ali interaktivnih instalacij, pri čemer iščeta ravnotežje med obrtjo in tehnologijo. Magistrirala sta na Akademiji za oblikovanje v Eindhovnu. Njuna dela so bila razstavljena v številnih muzejih in mednarodnih festivalih ter sejmih. Njune projekte najdemo v stalnih zbirkah muzejev, kot so Art Institute Chicago, Vitra Design Museum in MAK na Dunaju. Za svoje projekte sta prejela številne nagrade, med drugim leta 2011 nagrado “W-Hotels Designer of the Future Award”, ki jo podeljujeta Design Miami/Basel in “W-Hotels”, pred kratkim pa s strani fundacije Be-open še nagrado “Young Talent Award”.


Dela na ogled

Ljudje kot začasni obiskovalci konstruiranega podeželja
serija instalacij, Lendava – Genterovci
mischer’traxler studio, Sara Brown, Lucia Massari, Nina Mršnik, Johanna Schmeer, Giulia Soldati, Jakob Travnik

Instalacija v MAO, ki so jo oblikovali mischer’traxler studio, vključuje:

Prazna hiša
Sara Brown

Regratova parada
Lucia Massari in Nina Mršnik

Polja
mischer’traxler studio in Giulia Soldati

Poudarjanje realnosti: Grajena pripoved o podeželju
Jakob Travnik

Avtonomno kmetijstvo
Johanna Schmeer

Zapuščeni supermarket
Giulia Soldati

Obišči instalacije


Razstave in dogodki
25. maj - 29. oktober 2017
Razstava
Genterovci

25. maj - 29. oktober 2017
Razstava

25. maj - 29. oktober 2017
Razstava

25. maj - 29. oktober 2017
Razstava

Sprostitev podzemlja

Zavzetje gozdov

Po utopiji

Čisto novo sobivanje

Prožnost preteklosti

Novi heroji